Instagram America
N-am fost niciodată în SUA, dar am văzut mii de ore de filme americane, am ascultat și mai multe mii de ore de muzică americană, după cum, desigur, am citit mii de pagini de literatură americană.
Am trăit toată viața mea în această Românie care s-a modelat foarte puternic după SUA, începând cu anii 2000 (dacă a început mai repede, eu nu mi-am dat seama, fiind născut în 1991). Cred că printre singurele lucruri pe care nu le-am adoptat sunt sistemul de asigurări sociale și de sănătate, cel de învățământ și dreptul de a avea arme după bunul plac. În rest, am adoptat rapid modelul american.
Nu suntem singurii, bineînțeles. În lume sunt numeroase alte țări, niște Americi mai mici, Americi-want-to-be, dacă vreți, iar acestea sunt dintre țările foste comuniste ori dintre cele din Global South (ce-o mai fi rămas, astăzi, și din conceputul ăsta…).
Prin urmare, n-am locuit niciodată în SUA, dar trăiesc acolo de foarte mult timp. Pare o idee ciudată, numai că nu prea e. Uită-te la comportamentul tău de consumator de social-media și o să vezi cât de americani suntem, așa, la nivel general. Comportamentele noastre sunt în mică măsură originale. Până și suveranismul, naționalismul exacerbat, protecționismul, toate astea nu sunt originale, în sensul că, deși concepte/abordări vechi, ele au devenit actuale abia după ce SUA le-au adoptat.
Uită-te la felul în care te îmbraci și la cum folosești tehnologia și-o să constați cât de americani suntem.
Uită-te câte concepte sociale și statistice am împrumutat. De la corectitudinea politică ajunsă la paroxism până la opusul ei la fel de paroxistic. De la incluziunea socială (măcar la nivel teoretic și, în general, mai mult la nivel teoretic) până la respingerea ei.
Am citit recent volumul de proză scurtă Însemnări dintr-o țară mare: visul american văzut de aproape, de Bill Bryson. E o colecție de articole pe care Bryson le-a publicat în anii 1997-1998, după ce a revenit în SUA din Anglia, unde trăise foarte mult timp și unde-și întemeiase familia.
Nu-ți cer să mă crezi pe cuvânt, așa că te invit să citești cartea. Pe lângă momente de râs copios, o să vezi cât de puțin s-a schimbat atitudinea americană în aproape 30 de ani.
Și să ajung și la titlul acestui text.
America nu e (nu mai e) nimic altceva decât un mare profil de Instagram. În spate, totul e o regie, o punere în scenă, o simulare a unei realități pe care n-o trăiește, dar pe care o proiectează, ba nu, mimează, foarte bine.
Problema SUA, și pentru SUA în raport cu restul lumii, e că restul lumii (care e mult mai mare decât SUA, oricât ar încerca mogulii ei tech s-o comprime în aplicații de tipul Instagram) s-a prins, după cum s-a și săturat, de Insta-viață, adică de poze retușate, montaje și standarde false de fericire.
Necazul acestor societăți e că identitatea lor s-a pierdut undeva în altă lume. În cazul României, la finalul celui de Al Doilea Război Mondial.
Urmarea imediată e că alternativa, în loc să fie acea identitate, e cea de orientare nedemocratică, iliberală (nu-mi vine să spun doar rusească și chinezească, dar sunt exemplele care fac cel mai ușor de înțeles ce vreau să spun).
Mulți oameni își doresc strictețe, dar nicio picătură de libertate pierdută. Exemplul cel mai bun care-mi vine în minte sunt chiar actorii economici (de la mic la mare), care-și doresc abordări autoritariste într-o piață neregulată sau una în care regulile să le facă ei. Un fond rusesc/chinezesc în formă americană.
Așadar, și prin aceasta îmi explic eu atitudinea SUA din prezent. Nu e numai despre Trump, Musk și alții. Americanii trăiesc în propriul Instagram.
De astăzi, tarifele vamale impuse de SUA au bulversat economia mondială. O pereche de Nike va fi mai scumpă chiar dacă fabrica rămâne în Vietnam sau revine în SUA, pentru că dacă e produsă în Vietnam taxele vamale vor intra în prețul plătit de cumpărător, iar dacă e produsă în SUA, costul de producție mai mare, generat de salariul mai mare al angajatului din fabrică, va fi tot în prețul plătit de cumpărător.
Care sunt părerile americanilor?
<<“This is catastrophic for American families,” said Matt Priest, president and chief executive of the Footwear Distributors and Retailers of America.>> (sursa: NYT)
<<“Today is arguably the single greatest trade and economic policy action in the history of the country, and it absolutely cements President Trump’s legacy that he is trying to usher in a new golden age of economy production and prosperity,” said Nick Iacovella, executive vice president at the Coalition for a Prosperous America, a group that supports tariffs.>> (sursa: NYT)
Așadar, americanul Matt, implicat în industria încălțămintei în mod direct e contrazis de americanul Nick, care conduce o coaliție care susține taxele în general.
Asta e Instagram America, o colecție de fotografii și reels, apreciate pe baza a cât de reușite sunt retușurile și montajele.